Харчування підлітків - Школа сприяння здоров"ю - Школа сприяння здоров"ю - Каталог статей - Офіційний сайт ТЗШ №16 ім.В.Левицького
ТЗШ №16 ім.В.Левицького
Головна | Каталог статей | Реєстрація | Вхід
 
Неділя, 11.12.2016, 16:45
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Школа сприяння здоров"ю [31]
Міні-чат
200
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 122
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » Статті » Школа сприяння здоров"ю » Школа сприяння здоров"ю

Харчування підлітків
Тема. Харчування підлітків.
Мета. Ознайомлення учнів із особливостями раціонального харчування; показати вплив зовнішніх чинників на вибір продуктів харчування; практикувати у виборі здорових продуктів харчування.
Хід уроку.
I. Організаційна частина.
1. Ознайомлення з темою.
2. Очікування. Про що ви хочете дізнатися?
3. Повторення правил тренінгу.
4. Знайомство «Я люблю їсти...»
5. Бесіда.

- Чому потрібно знати, що корисно їсти у підлітковому віці?
- Чому ми деколи їмо некорисну їжу?
(Реклама, нездорові звички, традиції, матеріальні можливості, відсутність знань)
- Які наслідки неправильного харчування?
(Хвороби цивілізації - діабет, гіпертонія, рак, алергія, ослаблена імунна система)
- Яка небезпека може критися в продуктах?
(Зіпсовані - термін зберігання, пошкоджена упаковка, гниль, пліснява, отруйні гриби, ягоди, харчові добавки: колір, смак, консерванти)
- Що таке культура харчування?
(З рази в день харчуватися; не перекушувати; їсти повільно, пережовувати; менше некорисної їжі - солодощів, рафінованих продуктів; їжа, що «будує» організм: овочі, фрукти, горіхи, насіння.) Отже, щоб рости і розвиватися, треба правильно харчуватися, а для цього потрібні знання.

6. Руханка «Сонечко сяє...».
7. Групування «Яблуко, грушка, слива, вишня».

II. Робота в групах.
1. Організаційна частина
(Назва команди, вибір лідера, автопортрет, улюблена страва сім'ї)
2. Робота з підручником.
а) Основні складові їжі с.31.
б) Вітаміни і мінеральні речовини с.32 "
в) Чим загрожує нестача йоду с,34
г) Еліксир життя с.38
3. Групи-команди діляться інформацією.
4. Аналіз таблиць в групах:
а) складові здоров'я;
б) вітаміни;
в) мінерали;
2. Продукти, що містять йод
риба креветки
Морепродукти морська капуста
кальмари
мідії
Йодована сіль (зберігати в щільно закритих банках у сухому місці).
соя
Продукти вівсяна
крупа
салат
помідори
часник
редиска
шампіньйони
виноград
ягоди
III. Основні складові їжі
Білки - цеглини, будівельний матеріал.
Жири - енергія (захищають від холоду, надають смаку).
Вуглеводи - енергія.
Вітаміни - «ті, що дають життя».
Мінерали - сприяють росту і розвитку організму.

IV. Вітаміни і мінерали
- Які ви знаєте вітаміни? (А, В, С, К, Д, Е...)
- Де шукати вітаміни?
- Чи в аптеці? (На городі, в саду)
- Мінерали є у мінеральній воді.
- Склеюють - білки (цеглинки).
- Які є мінерали?
Кальцій, натрій, фосфор, фтор, йод, залізо, калій.
Са - кістки, скелет
Фосфор - кістки
Залізо - кровотворення
Йод - порушується розумова діяльність, ріст і розвиток
г) піраміда харчування.
5. Групи передають інформацію для всіх.
6. Руханка «На городі»
1. Сіємо насіння.
2. Виполюємо бур'ян.
3. Ростемо (ми рослинки).
4. Кукурудза росте.
5. Гарбуз росте.
III. Закріплення вивченого матеріалу.
а) Гра «Магазин». Представники групи «купують» по 3 продукти. (Анти¬реклама «Чіпси, солодкі напої, гамбургери»)
б) Записати продукти, у яких є вітаміни А, В, С, Е.
в) Які страви можна приготувати з капустою, картоплею, цибулею, морквою?
г) Покласти на тарілку 10 продуктів на цілий день.
IV. Підсумок уроку.
1. Круг. Д/з: Урок 5, Додаток 5, Розповісти батькам про корисні продукти і
культуру харчування.
2. Рефлексія. Сьогодні я побачив, почув, зрозумів, дізнався.
3. Круг (стоячи, хором).
Ми вибираємо здорову їжу,
здоров'я,
життя!
Ми переможемо!
4. Квіточка, зірочка, сонечко (фізичні вправи).
Додаток до уроку.
Інформаційні матеріали. І. Вода.
- 75% води у молекулі.
Що робить вода?
Очищає, виносить отрути, розносить поживні речовини, регулює температуру.
- Що буде, якщо мало пити?
Зневоднення - нечітке мислення, почуття втоми, головний біль, сеча змінює колір і запах.
- Скільки пити води?
2,5-Злітри + їжа
II. Проблема йододефіциту
1. Проблеми: уповільнений ріст
швидка втома знижується успішність
погіршення пам'яті у дітей
захворювання щитовидної залози

Категорія: Школа сприяння здоров"ю | Додав: Smile (09.11.2010)
Переглядів: 1232 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2016Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz